Alfatours kft Online utazási iroda +36 70 77 44 877

Bordeaux, a labdarúgó Európa-bajnokság sokszínű helyszíne

Franciaország,
bordeauxi
borok,
francia
borok,
borvidék,
foci
eb

A napokban nincs is aktuálisabb téma a foci EB-nél, de vajon mennyi szó esik a nagy sportesemény helyszínéről? Most bemutatjuk az EB-nek otthont adó csodálatos várost, Bordeaux-t!

Ez a délnyugat-franciaországi kikötőváros egy igazi nyüzsgő, politikai, gazdasági és egyházi központ, és a pezsgő egyetemi élet miatt a fiatalok igazi kedvence. Bordeaux Gironde megyében terül el, Aquitania régió fővárosa, és elsősorban az itt található, világhírű borvidék mesés nedűjéről ismert. A hangulatos város a Garonne-folyó partján fekszik, és a bortermelésen kívül még számos kincset rejt, amiért érdemes rá felfigyelnünk.

A körülbelül negyedmilliós lélekszámú várost i.e. a III. században alapították, és száz évvel később a Római Birodalom része lett. Később a gótok, a frankok és az arabok is uralmuk alá vonták a települést, majd az angol megszállás következett, és ez a 300 év igazi kulturális fejlődést hozott a városnak, ugyanis ekkor alapították az egyetemet. Mára már négy felsőoktatási intézménynek ad otthont.

A XV. században ismét francia kézbe került Bordeaux, ekkor építették meg a két erődítményét, a város északi részén a Château de la Trompette, nyugati oldalán pedig a Château du Hâ-t. A XVII. századig a francia humanizmus központja volt a település, az ezután következő vallásháborúk azonban itt is óriási hanyatlást eredményeztek. A gazdasági fellendülés a XVIII. században kezdődött a tengeri kereskedelemmel. A történelmi hányattatásokból rettenetesen kijutott az itt élőknek: először Robespierre idején részesültek iszonyatos megtorlásban a francia forradalom után, majd Napóleon vonta kontinentális zárlat alá a várost, ezután pedig a németek építettek itt tengeralattjáró bázist a második világháború idején.

Kihagyhatatlan látnivalók a város templomai, főként a Szent Mihály bazilika, amelynek 100 méteres harangtornyáról bámulatos kilátás nyílik Bordeaux-ra. A település másik igazi kincse a Saint Seurin bazilika, amely a város legrégibb és legelegánsabb műemléke. A benne található pápai trónszék és a Meroving-dinasztia családi ősi síremléke mindeképpen megér egy külön kirándulást.

A harmadik gyöngyszem a román és gótikus stílusjegyekből felismerhető Szent András katedrális, amelynek gyönyörű harangtornyáról szintén mesés kilátás nyílik, nem véletlen, hogy e három látványosságot az UNESCO Világörökség részévé avatták.

 

Bordeaux az év minden szakában teljes kulturális programskálával várja a látogatókat, a most aktuális foci EB-n kívül a legismertebb és legkedveltebb esemény továbbra is a borfesztivál, de a sétálóutcán, a Saint Catherine-n andalogva is számos lehetőség jön velünk szembe, akár vásárolgatásra, akár jó éttermekre vagy más kikapcsolódásra vágyunk.

 

Kalandozzon velünk városlátogatásainkon!

 

alfatours team

2016.06.15.

Alfatours

Kiemelt ajánlataink

ÚJDONSÁG

Illatos levendulaszüret Tihanyban
2024.06 .22. - 2024.06 .22.
1 nap
18 990 Ft/fő
Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Belföldi kirándulás

Belföldi kirándulás

Ajánlat megtekintése
Szlovénia Velencéje: Piran egynapos csobbanás
2024.07 .27. - 2024.07 .27.
1 nap
29 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése
Krk-sziget, Baska – egynapos ejtőzés
2024.08 .24. - 2024.08 .24.
1 nap
29 990 Ft/fő
Tengerparti csobbanás

Tengerparti csobbanás

Buszos kirándulás

Buszos kirándulás

Ajánlat megtekintése

Iratkozz fel hírlevelünkre

Add meg e-mail címed, és értesítést küldünk friss híreinkről, újdonságainkról, valamint akciós ajánlatainkról!