Grüner See – Ausztria egyik gyöngyszeme

A tó Felső-Stájerországban, Graz közelében, Tragöß település mellett található, nagyjából 4 órányi autóútra Budapesttől. Nevét kristálytiszta, smaragzöld színéről kapta, mely többek között annak köszönhető, hogy a tó mélyén egy alpesi rét található, ugyanis ezt a füves területet árasztja el minden tél végén a környező hegyekről lefolyó gleccservíz.

A tó ugyanis ősszel kiszárad, télen majdnem teljesen eltűnik és minden tavasszal újraéled.  A tavaszi hóolvadáskor kezd újjászületni, így áprilistól nyár végéig a legszebb.  Az aktuális állapot a helyi turisztikai szervezet honlapján érhető el. Amennyiben túl magas a vízállás, a tó partján található padok is víz alá kerülnek.

A terület régebben a búvárok kedvenc helye volt, azonban a hatalmas érdeklődés miatt, környezetvédelmi okokra hivatkozva a búvárkodást betiltották.

A tó egyébként nem alkalmas fürdőzésre, nyáron is maximum 10°C körül alakul a víz hőmérséklete. Tehát sajnos úszni és búvárkodni nem lehet, azonban egy tó körüli sétát mindenképp érdemes tenni. Amennyiben a part mellett található út nincs víz alatt, nagyjából egy-másfél óra alatt körbe lehet járni. Van néhány meredekebb, sziklás szakasz, azonban alapvetően könnyű terepre lehet számítani.

Ha kedvet kaptál, hogy élőben is megtekintsd Ausztria egyik legszebb helyét, tarts velünk augusztusban! 🙂 Bővebb információ és jelentkezés: http://www.alfatours.hu/esemenynaptar/3-varazslatos-nap-ausztria-sziveben/