Ez a hétvége a múzeumok éjszakájáról szól

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Múzeumok éjszakája idén, a tavalyi kérdőívek eredményeként főként a vidéki városokra koncentrál. A tavalyi, látogatók közötti felmérés során a megkérdezettek hatvan százaléka válaszolta azt, hogy ha megfelelő programot talál, szívesen elutazna akár egy másik városba is. Persze Budapest sem marad ki a jóból, idén is bőven lesz különleges rendezvény a fővárosban is.

 

 

A Gellért-hegy sziklái mozivászonná változnak
Az idei program leglátványosabb része egyértelműen a pesti oldalról élvezhető különleges vetítés lesz. A Kiégő Izzók videó-szettjét a Gellért-hegy szikláira vetítik majd, este fél tíztől egészen hajnali kettőig. A vetítéshez zene is jár, az érdeklődök az 91.4 Mhz-en sugárzott zenék segítségével élvezhetik teljes egészében a különleges eseményt.
A Ludwig Múzeumban még utoljára tekinthető meg a nemzetközileg is elismert Reigl Judit kiállítása, itt komolyzenei koncetek, míg az első emeleten, Hantai Simon kiállításán elektronikus, kísérletező produkciók teszik teljesebbé az élményt.

 

Ha Szentivánéj, akkor Shakespeare. Érdemes lesz kinézni a Margitszigetre éjjel, mivel egészen hajnali kettőig lesz látogatható a Shakespeare a szigeten című kiállítás a Víztorony Visual Art Galériájában . A tárlatfotó- és színháztörténeti különlegességekből válogat, méghozzá a margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakának Shakespeare-előadásairól.

 

 

Kalandtúra a város rejtett alagútjaiban
Szombaton az idén száz éves Astoria hotel hétközben rejtett zugaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők . A szálló történetét felelevenítő séták mellett, a MÁV Szimfonikusok zenekara Mozartot és Strausst játszik majd az épületben. A másik patinás szálló, a Gellért sem marad ki a programkavalkádból. A hotel alatt található kiterjedt alagútrendszer a föld alatt köti össze a Gellért, a Rudas és a Rác fürdő épületeit. Az 1930-as évekbeli tervek szerint kisvasút szállította volna a vendégeket a három gyógyfürdő között. A múzeumok éjszakáján interaktív kalandtúrák vezetnek ezekre a nagyközönség elől elzárt területekre, sőt a híres kupola is látogatható lesz. A Gellért és az Astoria között ezen az éjszakán retróbuszok szállítják majd a karszalaggal rendelkezőket.

 

 

Kecskemét lesz az idei központ
Kecskeméten olyannyira széleskörű programkínálattal várják a városba látogatókat, hogy itt külön programfüzetet nyomtattak az alkalomhoz. Aki az – ebben a városban – ingyenes programokon kívül más különlegességre is vágyik, mindenképp utazzon egy kört aznap a városban köröző, retró Ikarus buszok egyikén. Kecskeméten benézhetünk a legendás Kecskemétfilm stúdiójába, kipróbálhatunk veterán autókat, őskori divatbemutatót nézhetünk a Cifrapalotában, sőt éjfélig a Csillagvizsgálóban szakértők segítségével tanulmányozhatjuk az égi jelenségeket.

 

A többi vidéki helyszín kínálatát is érdemes átböngészni: Szeged részben ókori egyiptomi várossá változik erre az éjszakára. A Kultúrpalotában az ókori egyiptomi vallás és mindennapok, a Kass Galériában a halotti kultusz, a Fekete-házban pedig a mumifikálás lesz a téma, de lesz még egyiptomi táncelőadás is a napfény városában.

Akit inkább más történelmi korszakok érdekelnek annak figyelmébe ajánljuk például Paksot, ahol a Paksi Városi Múzeum erre az éjszakájára I. világháborús futóárkot épít, emellett vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot.

 

A Zala megyei Kehidakustány a reformkort helyezi középpontjába, itt minden Deák Ferencről fog szólni, még egy hajtincsét is megcsodálhatják majd a”rajongók”.