Csodálatos természettudományi múzeum nyílt Tel-Avivban

A világ minden tájáról származó növény- és állatvilág közel 5,5 millió faját mutatja be a Tel-Avivban nyílt Steinhardt Természettudományi Múzeum, nagy hangsúlyt fektetve a Közel-Kelet és a Szentföld sajátos élővilágára.

Az egyetemi negyedben megnyílt múzeum az evolúció elméletének terjesztésével szorgalmazza a tudományos ismeretterjesztést, noha ez ellentmondásba keveredhet a szélsőségesen vallásosok vélekedésével a világ teremtéséről.

A Noé bárkájára emlékeztető épület leginkább Michael Steinhardt amerikai zsidó milliárdos jóvoltából épülhetett meg.  A vállalkozó arról is ismert, hogy manhattani birtokán egzotikus állatokat tart.

A Közel-Kelet egyetlen természettudományi múzeumának célja a környezettudatosság növelése, Izrael ökológiai sokszínűségének bemutatása és a figyelem ráfordítása a mai modern fejlődés okozta pusztulásra.

Az ötemeletes épületben 9 kiállítóhelyet alakítottak ki közel 10.000 négyzetméteren és 12 kutatói laboratórium is található benne. A látogatóknak ismeretterjesztő filmeket is vetítenek.

Izrael állat- és növényvilága földrajzi fekvésének köszönhetően rendkívül sokszínű, egymástól teljesen eltérő élővilágú tengereiben – a Földközi-tengerben, a Vörös-tengerben és a Holt-tengerben teljesen más állatok és növények élnek.

A szárazföldön is ugyanez a helyzet: A mediterrán éghajlaton, a sivatagban és az oázisokban is gyökeresen eltérő az állat- és növényvilág. Ezért például háromféle sün faj is él az országban,  miközben Európában csak egy fajuk honos – hangsúlyozta a különleges adottságokat a múzeum igazgatónője.