Rijekai Karnevál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tavaszi karneváli mulatság ebben a régióban közel hat évtizedre tekint vissza. A világszerte közismert velencei karnevál mintájára 1982-től Horvátországban karneváli hangulatba öltözik Rijeka és elkezdődik a majd egy hónapos tavaszváró ünnepség.

 

 

A karneváli ünneplések az őskorig nyúlnak vissza. Eredetileg télűzőként funkcionáltak: a hosszú sötét téli esték után így akarták elűzni a “gonosz telet” és felkészülni az új évre, az újjászületésre, a színpompás tavaszra, a melegre. A félelmetes maszkok és a hangos, sokszor fülsértő zene is a gonosz elűzésére szolgáltak.

 

 

Az 1900-as években is színes, jelmezes felvonulások jellemezték Rijekát. Ide járt mutatni és a “gonosz télt” elűzni az osztrák, a magyar, az orosz és a német nemesség. Már az XX. század elején is komoly és jegyzett ünnep volt a Rijekai karnevál.

A régmúltba visszanyúló tradícióra alapozva, amely során – a szájhagyomány szerint – az ún. grde maske, azaz a csúf állarcok viselői fergeteges mulatság közepette kergették el a gonosz szellemeket, Rijeka Horvátország karneváli fővárosává nőtte ki magát. Ezeken a napokon a város kapui kizárnak minden komolyságot, s csak a vidámság és gondtalan mulatozás előtt nyílnak ki. Így idén is, a város kulcsainak átadása után, az éppen a városban tartózkodók mindegyikét magával ragadja a karneváli vigaszság. Az álarcok, melyek mögé elbújva mindenki egy szempillantás alatt elfelejtheti a bánatát, végeláthatatlan sokasága napokig sugározza a jókedvet a város utcáin, míg a karnevál csúcspontja a záró nap, amikor a város utcáin végigvonul a pompás és nemzetközi hírű Nemzetközi karneváli felvonulás.

 

 

Az 1982-es újrakezdéskor (amikor elkezdték újra megszervezni és felépíteni a Rijekai karnevál hírnevét) néhány fő alig száz nézőt szórakoztatott. Mára a Rijekai Karnevál a 3. legismertebb karnevál a világon, a maga 20 ezer résztvevőjével és közel 600 ezer látogatójával. 1995-ben az Európai Szövetség jóvoltából igazi, jegyzett európai rendezvénnyé vált a Rijekai karnevál.

 

 

A Rijekai karnevál rendezvényeire Horvátország egész területéről érkeznek a színes maszkokba öltözött szereplők. Az egy hónapos rendezvény majd minden napjára jut program. Ha éppen nincs karneváli felvonulás, akkor is bőven találunk koncerteket, kiállításokat és esti jelmezes bulikat.
Az esti felvonulásokat és koncerteket rendszerint tűzijáték zárja, miközben sorra nyílnak a hajnalig bulizó szórakozóhelyek. Az ilyen helyekre maszkban érkezzünk. 🙂
 

Ha te is szeretnéd átélni ezt a különleges karneváli hangulatot, akkor tarts velünk és vegyél részt a fergeteges hangulatú záróünnepségen: http://www.alfatours.hu/rijeka-karneval.html