Kezdődik a tihanyi Levendula Fesztivál

 

 

 

 

 

A Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében megrendezett Levendula Fesztiválnak ezúttal is a Belső-tó partja lesz a központja. A kirakodóvásár és a kulturális programok mellett a nemzeti park szakemberei gyalogtúrákat szerveznek, amelyek közül a legizgalmasabbnak ígérkező kirándulás az öreg levendulásba vezet – mondta Tósoki Imre, a település polgármestere az MTI-nek.

 

 

A fesztivál névadó növénye többféle formában is megtalálható a forgatagban: lekvárként, szépítőszerként, házi sör aromájaként lehet majd kipróbálni, tavaly óta pedig a feszivál szedd magad akcióval bővült, ami az egyik legnépszerűbb program – tette hozzá a település vezetője.

 

 

A számos rendezvény közül kiemelkedik a magyar parasztság egykori hangszereit megszólaltató szombat délutáni hagyományőrző koncert a Kákics együttes előadásában, de lesz Pózolj levendulával elnevezésű fotópályázat is, amelyre amatőr fotósok alkotásait várják. A polgármester jelezte: egy helyi vállalkozással karöltve új levendulaültetvények létrehozásán dolgoznak és a tervek között szerepel egy levendula-lepárló építése is a következő fejlesztési ciklus részeként.

A MÁV a fesztiválra elindítja Levendula Expressz vonatát, amely Balatonfüredig közlekedik, onnan pedig transzferbuszt közlekedtet Tihanyba.