Hangulatjavító óriáskijelzőn

 

 

 

 

 

A szmog már annyira a mindennapok részévé vált Pekingben, hogy a városvezetés úgy döntött, hangulatjavítóként óriási kijelzőkön vetítenek tiszta természetképeket. Van, aki még talán sosem látta így az eget.

 

 

 

Óriáskijelzőkkel próbálja a városvezetés megszínesíteni a pekingiek szürke hétköznapjait, és ezúttal a szürkét nem szimbolikusan kell érteni: a várost évek óta egyre vastagabban lepi el a szmog, mostanra pedig annyira állandósult a nyomasztó szürkeség, hogy van, aki már szinte el is felejtette, milyen, amikor kék az ég. Ezért a kivetítőkön a turisztikai reklámok helyét most azúrkék ég, hófehér bárányfelhők és tiszta zöld növények vették át.

 

 

 

 

A vetített természetképek azonban kétélű fegyverek: lehet, hogy a látvány átmenetileg egy kis melegséget, szó szerint színt hoz a pekingiek életébe, ugyanakkor még élesebben hívja fel a figyelmet a légszennyezés veszélyének nagyságára. Peking mára a légszennyezés szimbólumává vált, a mértéke a hétvégén elérte a 671 mikrogrammot, ami több mint 26-szorosa a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által biztonságosnak ítélt 25 mikrogrammnak.

 

 

A lakókat folyamatosan arra intik, hogy ha tehetik, maradjanak a lakásukban, míg egy kicsit biztonságosabbá válik a levegő, főként az idősekre és a kisgyermekekre veszélyes a szén-monoxiddal, nitrogén-oxiddal és kén-dioxiddal teli utca. Akiknek erre nincs lehetősége és mindenképp ki kell lépniük az utcára, azok maszkkal próbálják mérsékelni a kockázatot. A LED-kijelzők előtt pedig egyre többen állnak meg, hogy egy kicsit feltöltődjenek az érzéssel, amit a sugárzott képek adnak.