Erdéllyel bővül a Szentendrei Skanzen területe

 

 

 

 

A tervek szerint a következő évben megkezdik a bővítést, Erdély lesz a következő tájegység, melyet az idelátogatók felfedezhetnek. Az új épület eggyüttesek többek között az 1920 és 2000 közötti Erdély és a Partium kultúráját, mindennapi életét mutatják majd be. Már az 1990-es években felmerült az ötlet, hogy a határon túli magyar területeket is érdemes lenne bemutatni, azonban ezidáig mindez csak terv volt. Az elmúlt évek már komoly kutatómunkával teltek, több száz millió forint értékben sikerült pusztuló épületeket, valamint műtárgyakat megmenteni. Tehát a jövőben Erdély mintegy 16 tájegységét lesz lehetőségünk bebarangolni.

A szabadtéri múzeum ötlete hazánkban egészen a 1986-os évig nyúlik vissza, hiszen ekkor került megrendezésre az országos kiállítás, melynek egyik legnépszerűbb része a Néprajzi Falu volt. Sajnos több, mint 70 évet kellett várni míg állandó helyen felépül az a szabadtéri múzeum, mely szinte egész országunkat bemutatja.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendrén 1947-ben alakult meg, melynek célja a magyar építészet, kultúra, életmód, gazdálkodás bemutatása. A múzeum kiemelkedő népszerűségnek örvend hazánkban, egyedülálló kialakítása sokakat idevonz.

 

Mindenképp érdemes idelátogatni, hisz igazi időutazásban lehet részünk. 🙂

A skanzen teületén több étkezési lehetőség is található,  az ajándékbolt kincseiből is csemegézhetünk. A skanzen több hétvégén is családi programokkal várja az érdeklődőket.