Egyre több részletet tekinthetünk meg a Tiltott Városból

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Még többet mutat majd meg magából a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott város, az egykori uralkodók és családjuk lakhelye – jelentette be pénteken San Csi-hsziang, a múzeum kurátora.

 

A hatszáz éves császári palotának ma mindössze alig több mint a fele, 52 százaléka nyitott a nagyközönség számára. A múzeum vezetése arra készül, hogy a jelenleg felkereshető középső és keleti rész, a császárok lakhelye és a kert mellett 2015-re látogathatóvá teszi a palota nyugati szárnyát, a császári háremhölgyeknek is otthont adó szektort. 2018-ra a Tiltott város 76 százaléka lesz szabadon bejárható.

 

A kínai hatalom 1420 és 1911 közötti központját évente 15 millió látogató keresi fel. Az utóbbi években a médiában leginkább az épületegyüttes és értékeinek biztonságáról cikkeztek, miután egy kiállításáról egy tolvaj értékes ereklyéket lopott el.

 

A kurátor pénteki tájékoztatóján azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a Palotamúzeum szeretne együtt dolgozni a világ egyik legnagyobb kínai műtárgygyűjteményével rendelkező tajvani (tajpeji) Palotamúzeummal. A két intézmény már szervezett közös kiállításokat Tajpejben, de nem Pekingben.
A Ming- és Csing-dinasztiák összesen 24 kínai császárnak csaknem fél évezreden át lakhelyéül szolgáló palotát az UNESCO 1987-ben vette fel a világörökségek listájára.