10 érdekes tény a világ leghíresebb nevezetességeiről

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Loch Ness 

 

 

A 80-as években komolyan el akarták kapni Nessie-t, a tó feltételezett lakóját. Azt tervezték, hogy Amerika segítségét kérik a a kutatásra bevethető delfinekkel kapcsolatban.

 

2. Stonhenge

 

 

100 évvel ezelőtt egy árverésen eladták Cecil Chubb-nak, aki akkor 6600 fontot fizetett a világ egyik leghíresebb látnivalójáért. Állítólag a feleségének vette ajándékba. Mivel a meglepetés nem aratott osztatlan sikert, Chubb három év múlva visszaadta az őskori építményt az államnak.

 

3. Ermitázs

 

Oroszország gyönyörű múzeuma nemcsak műkincseknek, hanem 70 macskának is otthont ad. A négylábú teremőrök I. Erzsébet cárnő 1745-ös rendelete óta laknak az Ermitázsban.

 

4. Amazonas

 

Henry Ford rengeteg pénzt költött arra, hogy gumiültetvényeket és gyárakat telepítsen az Amazon őserdeibe. A Tapajos folyó partján épített egy várost is, amit szerényen Fordlandiának nevezett el. A nagyszabású beruházásnak a szintetikus gumi vetett véget. Hátborzongató szellemváros maradt a dzsungel közepén.

 

5. Taj Mahal 

 

22 ezer ember és 1000 elefánt munkájával épült fel 17 év alatt. Építtetője, Sáh Dzsahán egyébként egy hasonló épületet tervezett a folyó túloldalára, fekete márványból.

 

6. Pisai ferde torony

 

 

Hiába a leghíresebb, nem Pisai Ferdetorony a legferdébb építmény a kontinesen. A Suurhusen-i torony dőlésszöge több mint 5 fokos, míg a pisai mindössze 3,97 fokban ferde.

 

7. Tower bridge

 

 

1952-ben egyszer véletlenül kinyitották, amikor még rajta volt egy emeletes busz.

 

8. Operaház, Sydney

 

A Concert Hall olyan eseményeknek is otthont adott, mint a Mr. Olympia body building döntője 1980-ban, amit egyébként Arnold Schwarzenegger nyert meg.

 

9. Szent Pál Katedrális

 

 

A kripta mozaikpadlóját a Woking Gaol női rabjai készítették.

 

10. Kínai nagy fal

 

 

A kínai nagy fal a világ leghosszabb temetőjének is nevezik: építése közben a becslések szerint egymillió ember vesztette életét.