Rax-Alpok bakancsos túra + Klettersteig

Jelenleg nincs időpont
Kategória:

Részletek

A Rax-Alpok bakancsos túra ára tartalmazza:

– buszos utazás Budapest – Rax – Budapest útvonalon
– utaskísérő a buszon
– profi túravezetők a túra folyamán

A Klettersteig túra ára tartalmazza:

– buszos utazás Budapest – Rax – Budapest útvonalon
– utaskísérő a buszon
– profi Klettersteig túravezetők a túra folyamán
– teljes felszerelés bérleti díja (beülő, sisak, zuhanásgátló felszerelés)

Résztvevők min. létszáma: 10 fő! A Via Ferrata túrázás fizikai állóképességet követel, tériszony kizáró tényező!

 

Erre a napra 2 programot szervezünk, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. A bakancsos túrán kívül most mást is ajánlunk. Aki ki akarja próbálni magát a Klettersteig-en…íme itt a lehetőség csodás természeti környezetben.

A Rax-Alpok bakancsos túra programja:

A busz 5 órakor indul Budapestről a Déli pályaudvartól. Hamarosan elérkezünk a Rax-Alpok lábánál található Hirschwang-ig, ahol megkezdjük a túrázást a Wachthüttelklamm útvonalon.
Túránk folyamán folyamatosan emelkedőkön járunk, ahol a meredekebb részeken vaslétrák és vaspallók segítik a közlekedést.
A fennsík peremére érve változik a környezet, amelyben haladunk és a meredekség is csökken. Szemet gyönyörködtető rétekkel taglalt fenyőerdőkben túrázunk, amíg meg nem érkezünk az Ottó-házig (Ottohaus). Itt, a Rax legnépszerűbb kiránduló célpontján meg is pihenünk.
phpthumb_cache_srccfc54d2c2766f5d264c66a8c065f1135_par73e5c0d16b86ca94c69131992c0d1675_dat1371555877
A túrázókat a Törlweg útvonalon viszik le túravezetőink a kabinos lift alsó állomásáig. A hegy fel- és lemenetet gyalogosan vagy lifttel mindenki saját erőnléte szerint kombinálhatja. Erről előzetes igényfelmérést sem készítünk, mindenki dönthet akár az aznapi hangulata szerint is. Kabinos lift egy menet ára: 12,50 euro, oda-vissza jegy ára: 21,60 euro.

Délután 18 óra körül indulunk haza, érkezés Budapestre a késő esti órákban.
Túratáv: 7 km fel és 7 km le, szintkülönbség: 1150 méter fel és 1150 méter le.
A teljes túrához az átlagosnál kicsit jobb erőnlét szükséges.
Több profi túravezető gondoskodik a biztonságunkról.

Klettersteig vagy más néven via ferrata

Klettersteig túrán való részvétet előre jelezni szükséges!
Mi az a Klettersteig?

A klettersteig egy előre kiépített, sziklafalon futó mászóút, amelyen előzetesen felszerelt drótkötél kifeszítésével, mesterséges lépések, fogások – vascövekek, kampók – kialakításával, létrák beépítésével, de akár függőhidakkal, dróthálókkal segítik előrejutásunkat. Jellemzően magashegyi, sziklás terepen hoznak létre ilyen hegyi utakat azzal a céllal, hogy megközelíthetőek legyenek az egyes túráink célpontjai olyan útvonalon is, amelyeket eddig egy-egy kilátóból csak megcsodálunk, és titkon valamiféle vágyat gerjesztünk magunkba, hogy oda, és úgy kell elmennünk.

A hozzánk közeli, német nyelvterületen klettersteig-nek (máshol via ferrata, vagy fixed rope route, magyarul talán biztosított mászóút) elkeresztelt utak mára már egy önálló sportágat fednek le, azonban mindig ugyanarra gondolunk: kiszakadni a hétköznapok egyhangúságából, s biztonságban, egy kicsit kalandosabban eljutni ugyanarra a célpontra, ahol a többiek várnak.

rax_k01-jpg-pagespeed-ce-n1m_-xg1h0

A mászók speciális biztosító szerkezet, ún. klettersteig-szett segítségével biztosítják magukat elsősorban a drótkötélre. A klettersteigek nehézsége nagyon változó, az egyszerű sétát kapaszkodóként segítő túra-klettersteigektől az extrém, visszahajló falakon vezetett kőkemény utakig („A-F” közötti skálán értékelt) terjed.

A klettersteigek átmenetet képeznek a túrázás és a sziklamászás között. Jellemzően nem szükséges sziklamászó és kötéltechnikai ismeretekkel rendelkezni, ám aki a Rám-szakadék létráin vagy akár a Magas-Tátra láncos útjain kedvet kapott egy hasonló izgalom megélésre, annak erősen ajánlott. A kezdő mászóknak ezért javasolt, hogy pár könnyebb: A-B, maximum C nehézségű klettersteigen tegyék meg az első lépéseket, majd a biztos lépéseket követően kipróbálni, egy-egy nehezebb (D-E) utat mászni.

Az egyes túrák megkezdése előtt a képzett, profi túravezető a mászástechnikán, biztosítástechnikán túl alapvető ismertetekkel látja el a túrára vállalkozókat, így megismerik a magashegységek viszonyait, a túrázás szubjektív és objektív veszélyeit, valamint a felszerelés használatát.

klettersteig_szett-jpg-pagespeed-ce-i00cmgivn7

Fontos még megemlíteni a túrákhoz szükséges, megfelelő erőnlétet és állóképességet, amelyet rendszeres testmozgással elérhetünk. Nehezebb és hosszabb utakon mindkettő alapvető fontosságú mind a biztonságunk szempontjából, mind azért, hogy élvezni tudjuk a túrát.

A szükséges,  túravezető által nem biztosított felszerelés tekintetében érdemes a megszokott folyadékbevitelünk másfélszeresét magunkkal hozni, valamint túrabot, és biciklizéshez is használatos ujjatlan kesztyű is nagyon hasznos kiegészítő elem tud lenni.

A tapasztalat aztán majd jön magától. El kell kezdeni, majd találkozni és rácsodálkozni arra az élményre, amelyet egy ilyen út jelent számunkra. Ezt követően pedig a folytonosság mentén már csak sokat kell mászni, s megtalálni benne az örömöt, valamint a szeretetet.

phpthumb_cache_src88bc7dfcdc4a778fc38990dd1124a86d_par73e5c0d16b86ca94c69131992c0d1675_dat1371555908

Hogyan fogjuk tölteni ezt a napot?

A Rax hegycsoport falain kígyózó, ezer méteres mélységet közvetítő sziklacsoportjai több klettersteig útvonalat rejt magában a kezdő szinttől egészen a bátrabb, tapasztaltabb mászók számára. A helyszín és környéke a hazai sziklamászás és magashegyi túrázás amúgy is közkedvelt helyszíne. A hazai hegymászók zöme itt ismerkedik meg a sziklamászás, vagy épp a klettersteigezés alapjaival, örömeivel, izgalmával.

A Rax fennsík és a szomszédos Schneeberg csoport a 2000 métert meghaladó csúcsai rengeteg kilátóhellyel és élvezetes mászással, szurdoktúrával ajándékozza meg az odalátogatókat, köztük minket is.

Azért, hogy a túra élmény maradjon a jókedven túl érdemes magunkkal hozni néhány olyan alapvető ismeretet (lásd Bevezető), amely elmélyíti eltökélt szándékunkat, hogy megismerkedjünk a sziklákkal kicsit közelebbről, amely az örömön túl felelősséget is jelent.

A reggel 5-kor, Budapestről induló buszon mi is ott leszünk, sőt együtt utazunk egészen Hirschwang (Weichtalhaus) parkolóig, ahol egészen elérjük a 560 méteres tengerszint feletti magasságot.
Itt mindenki megkapja a felszerelését (klettersteig szett), majd a fennsíkra igyekvő bakancsosokkal menve közel 250 métert követően szétválunk, és bátor, ám de kicsiny csapatunk a Höllentál völgyének nyugat-északnyugati tövében húzódó fala felé veszi irányát.

rax_k04-jpg-pagespeed-ce-1w0lyi1hpi

A buszt elhagyva egyből egy kaptatón mászunk fel, majd egy 60 méteres létrán át haladunk a völgy bejárata felé. Az út köves, sziklás részeken át kígyózik hol a völgy jobb, majd bal oldalán, a sziklafalak tövében.

Egy kisebb pihenőt követően, beérve a fenyőerdőbe elágazik utunk a jól megszokott piros jelzésről, amely a Teufelbachstuben steig felé kanyarodik fel, mi egy keskenyebb utat választva az AV Steig táblát követve lopjuk a szinteket.

A parkolótól menetkedv, és időjárás függvényében 90 percnyi 400 méter szintemelkedő sétát követve megérkezünk a fal tövébe, ahol a kék pöttyöket (ezt szaknyelven jelzésnek hívjuk) követve megérkezünk az Alpenverein stieg beszállásához. Magunkra öltve a speciális kelléketeket kipróbáljuk az eszközök biztonságot sugalló funkcióit, hogy meg merjünk bízni bennük, ha a későbbiek során szükséges lesz. A túravezetők felállítják a mászók sorrendjét, amely egészen a kiszállásig követendő stratégia lesz, mint menetsorrend, majd a túravezető vezetésével elindulunk a 150 percnyi mászó kalandra.

Az utat még 1910-ben építették ki , természetesen azóta többször felújították, de mint ilyen az egyik legrégibb mászó útnak számít a környéken. Az idő során egyre több létrával, drótkötéllel, mászást, és lépést segítő eszközzel biztosították a fel-le jutás, hogy megkönnyítsék a haladást, azonban a hely kitettsége miatt klettersteig jelzőt kapott. Noha egy-egy helyi sporttárs mindenféle eszköz nélkül végigszalad rajta, mi végig használva az eszközöket, tapasztalatot gyűjtünk az efféle sport rutinszerű teljesítéséhez.

Az út nem különösebben nehéz (A, helyenként B nehézségű kulcselemekkel), azonban elég kitett, és kifejezetten meredek ösvényeken, néhol létrán át halad, amely néhány helyen nem biztosított, azonban a kulcshelyeken mindig találunk biztonságot nyújtó lépést, és kapaszkodást segítő eszközöket a falban elhelyezve.

A beszállás után öt elég megviselt, de elég fix létrán haladunk felfele, immáron, mint klettersteigezők, s pillantunk magunk fölé, ahol látszik a előttünk futó meredek sziklafalon vezető utunk. Itt a létrák mellett futó fix vasrudakon, tudunk biztosítani, vagy magukba a létrafokokba.

Egy rövid párkány után ismét törmeléklejtőn szerpentinezünk fölfelé, majd az út során, leginkább élvezetes mászás ezután következik:
egy meredek sziklafal alatt, csúszós, köves, biztosítást mellőző szintutat magunk mögött hagyva elérünk egy ferde rámpához, amely nedves időben a fejünk fölötti apró vízesésből nyer nedvességet, és szolgáltat izgalmat számunkra. Itt a falból kiálló szögeken, kapcsokon lépkedve, néha a fentről permetező vízfolyás alatt jutunk el utunk felezőpontjához, ahol egy kis pihenéssel, valamint a tájban való gyönyörködéssel hangolunk a következő szakaszra.

A túra felénél balra a Gustav Jahn Steig elágazik a rendkívül szép Gaisloch ferráta, egy sokkal kitettebb, és kapaszkodósabb mászó út felé, amely egy másik alkalommal lesz majd úti célunk. Így a pihenőt követően ismét egy kis tekervényes emelkedő út vár ránk, majd egy kicsit kitett rész, egy traverz (vízszintes sziklán való haladás) mászást követően felcsillan a cél, amelyet elérve, éppen a Höllentál kilátóhelyének peremfalán, a többi nézelődő ember közé érkezünk meg (1650m). Gyönyörködve a megtett útban, a kilátás szépségeiben, és gratulálva egymásnak a teljesítményben örömittasan vesszük magunkra zsákunkat (ezúttal a mászást segítő eszközök már a zsákban lesznek), s a kék jelzést követve sétálunk 30 percest az Otto Haus-ig, ahol a többi, buszon jól megismert túrázó is vár ránk.

rax_k02-jpg-pagespeed-ce-wkis5kkrbj

Élménymegosztás, pihenés, sör. Ezt követően elindulunk vissza a buszhoz. A kalandvágyóbbakkal, illetve akiknek ez nem volt még elég a lemeneti út mellett útba ejtünk egy újabb, rövidebb, 40 perces mászást igénylő pici mászóutat, a Kronich Eisenweg steiget.

Ez a délkeleti, rövid, azonban technikás mászás méltó lezárása lehet a napnak, kiváltképpen azoknak, akik ki szeretnék próbálni magukat egy kicsit nehezebb terepen is (a ferrata C-D-s nehézséggel bír). A rövid útvonalunk beszállóhelye az Ottó háztól induló piros jelzést követve az út menti sziklalyuk (Thörl) mögött tálaláható. A bemelegítő lépések után egy karizmot terhelő felszökelléssel kezdünk, majd egy kitett részen vaskampókon kapaszkodva jutunk el egy barlangba, ahol az útnak a könyvecskéje is található. Itt egy picit megszusszanva erőt gyűjtünk három-négy elég erőteljes lépésre, hogy a mászás kulcshelyét (D) abszolválni tudjuk. Itt egy enyhe traverz átkötést követően felkapaszkodunk egy szikla peremére, ahonnan már látszik is a Thörlkopf 1550m méter magasan lévő csúcskeresztje.

A csúcskereszt elérését övező eufória után egy sziklamászó út mellett haladva, egy láncos ereszkedéssel érjük el ismét a fennsíkot, ahol csatlakozunk a korábban megismert, lefele haladó piros jelzéssel ellátott útra.

Vissza az Ottohaus-ból induló, bakancsos túrázókkal együtt, az ő útjukat követve érkezünk meg a buszhoz, ahol a hűsítő patakban, vagy a helyi étterem mosdójában öltözhetünk át száraz ruhába.

Élményekben gazdag napot zárunk, aki pedig nem tud aludni a buszon, annak a túravezetők mesélnek kalandokról, élményekről, és egy talán lehetséges, kicsit nehezebb soron következő lehetőségről, a legközelebb adódó klettersteig túráról.

Ajánlott felszerelés:

– kényelmes, vízhatlan túrázásra alkalmas bakancs
– kényelmes, réteges vízhatlan ruházat
– egy napra elegendő étel (szendvics), csokoládé
– személyenként min. 1,5-2 liter folyadék

faultetes

A kiutazáshoz érvényes személyi igazolvány, vagy érvényes útlevél szükséges.

Képgaléria

Értesítést és emlékeztetőt kérek e-mailben!

 

Időjárás

{“latitude”:47.69,”longitude”:15.69,”timezone”:”Europe\/Vienna”,”offset”:2,”currently”:{“time”:1498532969,”summary”:”K\u00f6zepes felh\u0151s\u00f6d\u00e9s”,”icon”:”partly-cloudy-day”,”precipIntensity”:0,”precipProbability”:0,”temperature”:11.69,”apparentTemperature”:11.69,”dewPoint”:11.53,”humidity”:0.99,”windSpeed”:1.39,”windGust”:2.81,”windBearing”:194,”cloudCover”:0.27,”pressure”:1011.86,”ozone”:304.43,”uvIndex”:0},”daily”:{“summary”:”Gyenge es\u0151 ma \u00e9s h\u00e9tf\u0151i nap k\u00f6z\u00f6tt, 12\u00b0C-ra es\u0151 h\u0151m\u00e9rs\u00e9klettel vas\u00e1rnap.”,”icon”:”rain”,”data”:[{“time”:1498514400,”summary”:”Gyenge es\u0151 kezd\u0151dik d\u00e9lut\u00e1n, este folytat\u00f3dik.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1498532536,”sunsetTime”:1498590042,”moonPhase”:0.12,”precipIntensity”:0.1422,”precipIntensityMax”:0.7036,”precipIntensityMaxTime”:1498575600,”precipProbability”:0.28,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:11.68,”temperatureMinTime”:1498532400,”temperatureMax”:16.69,”temperatureMaxTime”:1498564800,”apparentTemperatureMin”:11.68,”apparentTemperatureMinTime”:1498532400,”apparentTemperatureMax”:16.69,”apparentTemperatureMaxTime”:1498564800,”dewPoint”:12.83,”humidity”:0.97,”windSpeed”:1.54,”windGust”:3.41,”windBearing”:184,”cloudCover”:0.58,”pressure”:1010.27,”ozone”:312.84,”uvIndex”:6,”uvIndexTime”:1498564800},{“time”:1498600800,”summary”:”Gyenge es\u0151 lesz este.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1498618964,”sunsetTime”:1498676438,”moonPhase”:0.16,”precipIntensity”:0.0457,”precipIntensityMax”:0.4115,”precipIntensityMaxTime”:1498683600,”precipProbability”:0.18,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:11.08,”temperatureMinTime”:1498683600,”temperatureMax”:19.04,”temperatureMaxTime”:1498658400,”apparentTemperatureMin”:11.08,”apparentTemperatureMinTime”:1498683600,”apparentTemperatureMax”:19.04,”apparentTemperatureMaxTime”:1498658400,”dewPoint”:12.77,”humidity”:0.91,”windSpeed”:2.96,”windGust”:7.95,”windBearing”:196,”cloudCover”:0.66,”pressure”:1002.65,”ozone”:312.46,”uvIndex”:6,”uvIndexTime”:1498651200},{“time”:1498687200,”summary”:”Gyenge es\u0151 eg\u00e9sz nap.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1498705394,”sunsetTime”:1498762830,”moonPhase”:0.19,”precipIntensity”:0.2769,”precipIntensityMax”:0.7315,”precipIntensityMaxTime”:1498744800,”precipProbability”:0.69,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:6.84,”temperatureMinTime”:1498770000,”temperatureMax”:13.32,”temperatureMaxTime”:1498737600,”apparentTemperatureMin”:6.84,”apparentTemperatureMinTime”:1498770000,”apparentTemperatureMax”:13.32,”apparentTemperatureMaxTime”:1498737600,”dewPoint”:10.19,”humidity”:0.99,”windSpeed”:1.67,”windGust”:4.64,”windBearing”:218,”cloudCover”:0.62,”pressure”:998.43,”ozone”:326.12,”uvIndex”:9,”uvIndexTime”:1498734000},{“time”:1498773600,”summary”:”Gyenge es\u0151 reggel \u00e9s d\u00e9lut\u00e1n.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1498791826,”sunsetTime”:1498849221,”moonPhase”:0.23,”precipIntensity”:0.1346,”precipIntensityMax”:0.6121,”precipIntensityMaxTime”:1498802400,”precipProbability”:0.33,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:5.21,”temperatureMinTime”:1498791600,”temperatureMax”:12.43,”temperatureMaxTime”:1498834800,”apparentTemperatureMin”:5.21,”apparentTemperatureMinTime”:1498791600,”apparentTemperatureMax”:12.43,”apparentTemperatureMaxTime”:1498834800,”dewPoint”:7.99,”humidity”:0.99,”windSpeed”:0.89,”windGust”:3.51,”windBearing”:232,”cloudCover”:0.73,”pressure”:1008.29,”ozone”:316.2,”uvIndex”:6,”uvIndexTime”:1498824000},{“time”:1498860000,”summary”:”Gyenge es\u0151 eg\u00e9sz nap.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1498878260,”sunsetTime”:1498935608,”moonPhase”:0.26,”precipIntensity”:0.3861,”precipIntensityMax”:1.0922,”precipIntensityMaxTime”:1498942800,”precipProbability”:0.44,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:5.68,”temperatureMinTime”:1498878000,”temperatureMax”:12.73,”temperatureMaxTime”:1498910400,”apparentTemperatureMin”:4.6,”apparentTemperatureMinTime”:1498942800,”apparentTemperatureMax”:12.73,”apparentTemperatureMaxTime”:1498910400,”dewPoint”:8.31,”humidity”:0.99,”windSpeed”:0.28,”windGust”:2.3,”windBearing”:330,”cloudCover”:0.66,”pressure”:1011.95,”ozone”:333.33,”uvIndex”:8,”uvIndexTime”:1498906800},{“time”:1498946400,”summary”:”Gyenge es\u0151 reggel.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1498964697,”sunsetTime”:1499021993,”moonPhase”:0.29,”precipIntensity”:0.2184,”precipIntensityMax”:1.0363,”precipIntensityMaxTime”:1498946400,”precipProbability”:0.56,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:4.55,”temperatureMinTime”:1499029200,”temperatureMax”:12.28,”temperatureMaxTime”:1499000400,”apparentTemperatureMin”:2.37,”apparentTemperatureMinTime”:1499029200,”apparentTemperatureMax”:12.28,”apparentTemperatureMaxTime”:1499000400,”dewPoint”:6.5,”humidity”:0.95,”windSpeed”:2.83,”windGust”:8.94,”windBearing”:303,”cloudCover”:0.67,”pressure”:1015.94,”ozone”:314.02,”uvIndex”:6,”uvIndexTime”:1498996800},{“time”:1499032800,”summary”:”Gyenge es\u0151 d\u00e9lut\u00e1n.”,”icon”:”rain”,”sunriseTime”:1499051135,”sunsetTime”:1499108376,”moonPhase”:0.32,”precipIntensity”:0.127,”precipIntensityMax”:0.5105,”precipIntensityMaxTime”:1499065200,”precipProbability”:0.25,”precipType”:”rain”,”temperatureMin”:4.42,”temperatureMinTime”:1499032800,”temperatureMax”:12.61,”temperatureMaxTime”:1499090400,”apparentTemperatureMin”:2.38,”apparentTemperatureMinTime”:1499032800,”apparentTemperatureMax”:12.61,”apparentTemperatureMaxTime”:1499090400,”dewPoint”:6.86,”humidity”:0.96,”windSpeed”:2.5,”windGust”:6.36,”windBearing”:298,”cloudCover”:0.51,”pressure”:1018.87,”ozone”:319.24,”uvIndex”:6,”uvIndexTime”:1499083200},{“time”:1499119200,”summary”:”Er\u0151s felh\u0151s\u00f6d\u00e9s eg\u00e9sz nap.”,”icon”:”partly-cloudy-day”,”sunriseTime”:1499137576,”sunsetTime”:1499194756,”moonPhase”:0.35,”precipIntensity”:0,”precipIntensityMax”:0,”precipProbability”:0,”temperatureMin”:5.66,”temperatureMinTime”:1499133600,”temperatureMax”:15.66,”temperatureMaxTime”:1499173200,”apparentTemperatureMin”:4.08,”apparentTemperatureMinTime”:1499133600,”apparentTemperatureMax”:15.66,”apparentTemperatureMaxTime”:1499173200,”dewPoint”:7.68,”humidity”:0.88,”windSpeed”:2.21,”windGust”:6.09,”windBearing”:306,”cloudCover”:0.59,”pressure”:1019.53,”ozone”:325.92,”uvIndex”:7,”uvIndexTime”:1499166000}]},”flags”:{“sources”:[“isd”,”cmc”,”gfs”,”madis”],”isd-stations”:[“110780-99999″,”111710-99999″,”111720-99999″,”111730-99999″,”111800-99999″,”111820-99999″,”111830-99999″,”111850-99999″,”113700-99999″,”113750-99999″,”113780-99999″,”113800-99999″,”113820-99999″,”113830-99999″,”113840-99999″,”113850-99999″],”units”:”si”}}
Rax, Kapellen, Ausztria
2017.06.27
Gyenge eső kezdődik délután, este folytatódik.
12°C – 17°C
Dark Sky

Kapcsolódó termékek

Országinfó

Euro

Euró

Forint

BiztosításJelentkezés

Jelentkezés és fizetési mód választása