Pünkösdi hosszú hétvége Dél-Erdélyben Csíksomlyói búcsúval – ÚJDONSÁG

Időpont:
  • 2018. máj. 18 - 2018. máj. 21 , 4 nap Vannak szabad helyek!
Ár: 58 800 Ft/fő
Már csak nap

Részletek

Kinek nem dobban meg a szíve, hogy részt vegyen a csíksomlyói ünnepi ökumenikus szentmisén? Ez nem vallási kérdés, mindenkit magával ragad az ünnepi szertartás meghittsége és a magyarság tudat, hiszen több százezer Csíksomlyóba zarándokolt szív dobban együtt. A csodás szombati program mellett lehetőségünk nyílik a 4 nap alatt bebarangolni Dél-Erdély legfontosabb látnivalóit is.

Pünkösdi hosszú hétvége Dél-Erdélyben Csíksomlyói búcsúval ÚJDONSÁG
Időpont: 2018. május 18-21. (péntektől pünkösd hétfőig)
Ár: 58.800 Ft/fő kétágyas szobában

 

Az ár tartalmazza:

-buszos utazás a teljes program alatt
-3 éjszaka szállás 3 csillagos szállodában, 2 ágyas szobában
-reggeli
-idegenvezetés

Egyágyas felár: 15.900 Ft
Félpanziós ellátás: 12.000 Ft (reggeli mellett 3 vacsora)

Jelentkezési határidő nélkül, a szabad helyek erejéig lehet foglalni.

1. nap

Arad, Déva vára, Brassó

Pénteken indulás reggel 5 órakor Budapestről, a Déli pályaudvartól. Utunk először Aradra vezet. A Maros folyó két partján elterülő városnak ma már alig tizenöt százaléka magyar anyanyelvű. Az aradi vértanúk kivégzésének helyszínén áll a vértanúk 1881-ben felállított emlékoszlopa, amely alatt sírjuk a is van.
A magyar szabadságharc bukása után a városba helyezte át főhadiszállását Haynau táborszernagy, a “bresciai hiéna”, akinek utasítására egymás után születtek a halálos ítéletek a szabadságharcban részt vett főtisztek és politikusok ellen. Ebben az időszakban, 1849. október 6-án az aradi vár melletti vesztőhelyen végezték ki a magyar forradalom tizenhárom tábornokát. Lerójuk tiszteletünket a vértanúk előtt, majd visszaszállunk buszunkra és folytatjuk utazásunkat Dél-Erdély szíve felé.

Buszunk második megállója Déva vára.

Ki ne ismerné a legendával átszőtt Déva várának Kőmíves Kelemennéjét, mely népballada szerint a várépítő kőművesek hiába próbálkoztak a várfalak építésével, azonban ami estig felépült, az reggelre leomlott. A 12 kőműves elhatározta, hogy akiknek a felesége elsőnek érkezik, azt befalazzák a várba, így megépülhet az erődítmény. Kőmíves Kelemen felesége volt, aki elsőnek érkezett élelemmel a várhoz, őt áldozták fel a vár építéséhez. A vár felépült. A legenda Alpár Ignácot is megihlette a Budapesti Városligetben található Vajdahunyadvár megépítéséhez.

A vár 250 méter magas sziklára épült. Sportos utasaink lépcsőn juthatnak fel, de felvonó segítségével is megközelíthető a vár. Utunk során megtekintjük a várromot, teszünk egy sétát falai között és gyönyörködünk az alattunk elterülő panorámában.

A vár megtekintése után ismét buszunkra szállunk és egészen Brassóig utazunk. Elfoglaljuk a szállásunkat és kipihenjük magunkat a szombati programok előtt.

2. nap

Csíksomlyói búcsú és ünnepi ökumenikus szentmise

Szombaton reggeli után buszra szállunk és Csíksomlyóra hajtunk. Csíksomlyó a katolikus vallású székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye és a szellemi életének több évszázados központja. 12:30 órakor kezdődik a Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó hegyek közötti nyeregben az ünnepi mise. A mise csodálatos természeti környezetben zajlik, amely csak gyalog közelíthető meg. Kérjük minden utasunkat, hogy kényelmes cipőt válasszon a programhoz. Az ünnepi szentmise után megtekinthető a Csodatévő Szűz Mária szobra a csíksomlyói Kegytemplomban. A programok után visszasétálunk a buszunkhoz és a szállásunkra hajtunk.

3. nap

Drakula-vár és Brassó

Vasárnap reggeli után buszunkra szállunk és a közeli Törcsvárra hajtunk.
Törcsváron megismerkedhetünk a 100 méteres hegyen álló, rengeteg látogatót vonzó Drakula-kastéllyal. Az impozáns épületet nem csak a Drakula néven emlegetett Vlad Tepes legendája emelte be a köztudatba – történelemben játszott szerepe éppolyan fontos, mint a bizonytalan lábakon álló rémtörténet. A kastély I. Lajos magyar király engedélyével, 1377-ben épült a mellette elhaladó, fontos kereskedelmi út ellenőrzésére és a havasalföldi román vajdák betörései ellen.
Fekvéséből adódóan a nehezen bevehető várak közé tartozott. A 15. században a kastélyt Dracula Gróf – Vlad Tepes – a kegyetlen havasalföldi vajda lakta, aki nem az enyhe büntetéseiről volt híres a törvényszegők és a hazáját fenyegető támadók ellen.
A kegyetlen, karóba húzó fejedelem élettörténete szolgált alapul Bram Stoker nagy sikerű, Drakula című regényének, amely már megjelenésekor azonnal bestsellerré vált. A Broadway-n 1927-ben mutatták be Lugosi Béla főszereplésével a Drakula című darabot, amelyet mintegy két évig le sem vettek a színről, közel 500 előadást ért meg. Az Universal 1931-ben mutatta be szintén az ő főszereplésével a Drakuláról szóló filmjét, amellyel a színész világhírűvé vált.

A kastély ma múzeumként működik, melyben többek között a Gróf életéhez kapcsolódó tárgyak tekinthetők meg. A múzeum mellett pedig egy kis falumúzeum is található.

A program után buszunkkal visszatérünk Brassóba és a város felfedezésével töltjük időnket.

Brassó az Erdélyt Havasalfölddel és Moldvával összekötő fő kereskedelmi útvonal kereszteződésénél fekszik, ezért fontos ipari és kereskedelmi központ volt már a középkortól kezdődően is. A fellegvár és a Fekete templom meglátogatása után szabad program a városban. Brassói aprópecsenyét viszont ne keressünk, nincs köze a városhoz a fokhagymás finomságnak.

A Kárpát-kanyarban fekvő város környező hegyeiben még élnek szabadon medvék, rókák és farkasok, igazi természetvédelmi kegyhely.

 

4. nap

Gyulafehérvár és Temesvár

Pünkösd hétfő reggelén kijelentkezünk a szállodából és hazaindulunk. A hazautazást is megszakítjuk két városlátogatással, így ez a nap is élményekkel gazdagon telik el.
Első állomásunk a világörökség részét képező Gyulafehérvár.
Már a vaskorban földvár állt itt, ahová a rómaiak később castrumot építettek. Itt állt Apulum, az ókori Dácia tartomány egyik jelentős városa. Erdélyt már a magyar államalapítástól kezdve innen kormányozták mint különálló egységet, itt székelt az erdélyi vajda. Püspökségét Szent István alapította 1009-ben.
A város egykor az Erdélyi Fejedelemség fővárosa volt és Bethlen Gábor fejedelemsége alatt élte fénykorát. Hunyadi János is hozzájárult a város fényéhez a székesegyház építésében való aktív közreműködésével. A XIII. századi székesegyház előbb a Hunyadiak, majd az erdélyi fejedelmek temetkezési helye volt.

Sétát teszünk a belvárosban az impozáns épületek között, majd ismét buszra szállunk és egészen Temesvárig haladunk.

Temesvár Bánságban fekszik a Béga és a Temes folyók mellett. A város földrajzi fekvésének köszönhetően a történelem során stratégiai fontosságú hely volt. Temesvár a 18. századra komoly gazdasági központ lett, és a 21. században is a gazdaság viszonylagos fejlettségének köszönhetően életszínvonala a negyedik helyet foglalja el a romániai városok között.

Temesvár multikulturális város, szokták kis Bécsnek is nevezni. Hangulata, kávézói, nagyobb terei, hatalmas ortodox temploma és folyópartja elvarázsolja az városban sétálókat. Miután mi is hagytuk magunkat elvarázsolni a város hangulatától, visszaszállunk buszunkba.

Apró egészségügyi szünetekkel szabdalva utazunk hazáig. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Belépőjegy árak:

Déva vára ingyenesen látogatható, felvonó jegy: 10 LEI
Törcsvár Drakula kastély: 35 LEI

Az árak tájékoztató jellegűek!

Vidéki felszállás az M5-s autópálya vonalán a nagyobb pihenőknél lehetséges:

-Kecskemét
-Kiskunfélegyháza
-Szeged
-Makó

A fentiektől eltérő csatlakozási pontokon is fel tudunk venni utasokat, előzetes egyeztetés után.

Vidéki felszállási kérelmüket a megrendelés után szükséges irodánk felé jelezniük!

 

A kiutazáshoz és a szállodába való bejelentkezéshez érvényes kártya típusú személyi igazolvány vagy érvényes útlevél szükséges.

Képgaléria

Értesítést és emlékeztetőt kérek e-mailben!

Jelentkezés

 

Időjárás

Kapcsolódó termékek

Országinfó

Lei

Lei
Forint

BiztosításJelentkezés

Jelentkezés és fizetési mód választása