Az európai kultúra bölcsője: Kréta és Samaria-szurdok

Jelenleg nincs időpont

Részletek

Az európai kultúra bölcsője: Kréta és Samaria-szurdok

Az ár tartalmazza:

-4 éjszaka szállás 3 csillagos szállodában
-teljes ellátás: reggeli, ebéd, vacsora
-transzfer a repülőtér és a szálloda között a megérkezés és a hazaindulás napján
-egynapos kirándulás a Samaria-szurdokhoz túravezetővel

Az ár nem tartalmazza:

-Budapest – Heraklion Wizzair repülőjegy
-fakultatív félnapos kirándulás kedden Heraklion és Knossos felfedezésére 9.900 Ft/fő. Min. 20 fő esetén indul.

Helyszínen fizetendő költség:

-Samaria szurdok belépőjegy 8 euro/fő, hajójegy 11 euro/fő

Egyágyas szoba felára: 29.900 Ft.

A 2019. augusztus 28-án megszervezésre kerülő Samaria szurdok túrán való részvételhez alap állóképességgel rendelkezni kell, a program természetesen nem kötelező.

1. nap

Utazás, szállás elfoglalása

2019. augusztus 26-án, hétfőn 6:25 órakor indulunk Budapestről. 9:40 órakor leszállunk Krétán, transzfer a szállodába. Egész napos fürdőzés, délután a szobák elfoglalása és vacsora.
2. nap

Egész napos fürdőzés, fakultatív program: Heraklion és Knossos felfedezése

2019. augusztus 27-én, kedden egész napos fürdőzés és a szálloda teljes ellátásának igénybevétele.
Félnapos fakultatív kirándulásként Knossost és Herakliont is megtekinthetjük.

Knossos

Knossos a mínoszi kultúra idejéből származó páratlan történelmi emlék, Kréta leghíresebb és leglátogatottabb régészeti kincse. A területre ie. 6000 körül érkezhettek az első telepesek és hamarosan Kréta központi részévé vált. A civilizáció fénykora ie. 2000-ben kezdődött el, amikor a sziget uralkodója hatalmas fényűző rezidencia építését tűzte ki célul.

Az épületet a későbbiekben egy földrengés miatt újjáépítették és még sokkal bonyolultabb és nagyobb lett. A mészkőből épült nagyszabású építmény négy fő bejárata a négy égtáj felé nézett. Az alsó szinten raktárak voltak, itt tárolták az élelmiszereket, majd egyre feljebb haladva a  műhelyek, a szolgák szobái, kertek, templomok, a nagyobb lakosztályok és teraszok kaptak helyet. A palotát mindenfelé kanyargó apró levegőztető folyosók hálózták be, még vízvezetékeket és csatornát is bevezettek az épületbe. Valószínűleg az addig sosem látott bonyolultságú épületegyüttes miatt keletkezhetett a palotában található labirintus legendája, melybe Minotauruszt, a bikafejű embertestű szörnyet zárták. A labirintus valódi létezését azonban a mai napig nem tudták bizonyítani.

Heraklion

Kréta északi részén, nagyjából a sziget közepén fekvő Heraklion igazi nagyváros: a sziget  lakosságának jelentős része, kb. 150.000 ember lakik a településen.

A fővárosnak és régiójának több ezer éves múltja van, kikötőjét a krétai civilizációk már a kezdetek óta használják és a mínoszi kultúra központja, Knossos is a közelében helyezkedik el.
Mára Heraklion Görögország negyedik legnagyobb városává nőtte ki magát. Sajnos a város nevezetességeinek jelentős részét a háborúkban lerombolták, így Heraklionban a többi görög városhoz képest viszonylag kevés történelmi látnivaló maradt fenn. Ezek egyike a város kikötője, amit a velencei időkből származó bástya véd. A város központja körül húzódó masszív falak egy része még ma is áll. Ezen kívül néhány látványos szökőkút, közöttük a Bembo-szökőkút, mely Kréta legrégebbi szökőkútja (1554-ben épült), valamint a városházaként szolgáló Loggia érdemes leginkább a megtekintésre. A szintén a városban található Régészeti Múzeum egyedülálló kiállítást nyújt az ókori civilizációk emlékeiből. A múzeumban egész Görögország területéről találunk az elmúlt 5000 év történelméből származó tárgyakat.

3. nap

Samaria-szurdok

2019. augusztus 28-án korán reggel indulunk a Samaria szurdokba, Európa leghosszabb szurdokvölgyébe.

A szurdok bejárata 1250 méteren található, az Omalos fennsíkon. Innen a Líbiai-tenger partjáig tartó útvonal csodás látnivalókat tartogat az idelátogatók számára. A völgyben található minden kő és szikla fehér színben káprázik, így nem véletlenül viseli a Fehér- hegység nevet. A Xyloskao bejárattól minden lépéssel egyre közelebb és közelebb érünk a tengerszinthez. Végig lefelé megyünk, de így is állóképességre van szükség a 16 km hosszú túra teljesítéséhez.

A 7. kilométernél találjuk a már lakatlan Samaria falut, melyet lakói 1962-ben hagytak el, amikor nemzeti parkká nyilvánították a területet. A kis falu előtt már találkoztunk a helyi élet kevés jelével: oázis szerű füves területen hegyi kecskék legelnek, helyi lakosok jelennek meg, akik szamarakkal közlekednek. A faluban érdemes kicsit megállni: pihenni, az ebédre szánt szendvicseket elfogyasztani, friss vízzel feltölteni a kulacsokat.

Az igazi látnivaló a faluból való indulás után várt minket. Először egy  patakhoz érhetünk, mely nyáron olyan aprócskára zsugorodik, hogy a völgyében el lehet sétálni. Igaz többször egyik partjáról a másikra ugrálva, ahol éppen jobban elférünk.

Ahogy haladunk egyre magasabban záródnak be felettünk a szinte függőleges kőfalak. Hatalmas sziklatömbök, 500 méter magas kőfal, miközben köveken ugrálunk a patak egyik partjáról a másikra, majd vissza. Mulatságos és látványos elfoglaltság.

A látványt és élményt tovább lehet fokozni, hisz csak ezután érkezünk  a tű fokához, vagy vaskapunak hívott ponthoz, ahol a 600 méteres függőleges sziklafal alatt 3,5 méterre szűkül össze a hasadék.

A szurdok kijárata a 13. kilométernél található,  itt frissen facsart narancslével várják a kirándulókat. Innen még 3 kilométert kell gyalogolni a tűző napon a tengerig: Agia Roumeli-ig. Ide nem tudna eljutni a busz, mellyel érkeztünk, így hajóra kell szállni. A hajó minden nap délután 5 órakor indul, így mindenkinek úgy kell beosztania az idejét a szurdok bejárása folyamán, hogy elérje a hajót. Aki előbb fejezi be a túrát, az Agia Roumeli kavicsos strandján fürdőzhet, vagy az éttermek, tavernák egyikében csillapíthatja éhségét. A bő egyórás hajókázással Hora Siakion-ba érkezünk, ahol már várja a csoportot a busz. Így is hihetetlen szerpentinen kapaszkodunk fel, hogy a másik oldalon guruljunk le, így eljutunk a sziget északi partjára. Innen utazhatunk tovább Kréta keleti része felé.

4. nap

Egész napos fürdőzés

2019. augusztus 29-én, csütörtökön egész napos fürdőzés és a szálloda teljes ellátásának igénybe vétele.

5. nap

Hazautazás

2019. augusztus 30-án, pénteken reggeli, kijelentkezés a szállodából és transzfer a reülőtérre. Érkezés Budapestre 11:40 órakor.

 

Szálloda információk:
A 3 csillagos szállodánk Herakliontól keletre található. A szálloda 1,5 km távolságra található a tengerparttól. Minibusz szolgáltatás is működik a strandolók tengerpartra szállításához.
Teljes ellátás keretében gazdag, svédasztalos reggeli, ebéd és vacsora várja a vendégeket. Délután meghatározott időpontban fagylalt, illetve kávé és sütemény kínálat. A teljes ellátáshoz víz, sör, fehér és vörös bor ingyenes. (rövid szeszes italok, pezsgő, koktélok, frissen facsart gyümölcslevek, jégkrémek külön fizetendőek.)
A szálloda medencéjénél található napozóágyak és napernyők ingyenesen igénybe vehetőek. A strandtörülközők átvételéhez kaució lerakása szükséges. Ingyenes wifi a lobbyban igénybe vehető.
Egyéb fizetős szolgáltatások:
Légkondicionálás: 7 euro/nap, széf: 2 euro/nap.

Repülőjegy információk:
2019.08.26 BUD-HER 06:25-09:40
2019.08.30 HER-BUD 10:20-11:40

KRÉTA

Kréta Görögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, fővárosa Heraklion. Görögország e legdélibb régióját a helybeliek csak Megáloniszosznak, azaz Nagyszigetnek becézik.
Területe: 8 336 km²
Fővárosa: Heraklion
Népessége: 632.000 fő.

ÉRDEKESSÉGEK

Görögország a nyugati világ bölcsője, több mint 7000 éve folyamatosan lakott terület. Athén pedig Európa egyik legrégebbi városa.

Az ország rendelkezik a legtöbb napsütötte órával Európában, átlagosan az év 250 napján élvezhetjük a jó időt.

Görögország a világ harmadik legnagyobb olívaolaj-termelő országa, még a mai napig találhatunk közel 800 éves olajfákat.

ÉGHAJLAT

Mivel Kréta nagy kiterjedésű sziget és domborzata is változatos, ezért többféle éghajlat is megtalálható a területen: más a tengerparton, más a hegyekben, valamint a sziget keleti és nyugati részének éghajlata is eltér egymástól. Általánosságban elmondható, hogy a tenger közelében a nyár forró és száraz, a tél pedig enyhe, havazás nagyon ritkán fordul elő. A sziget belsejében, főleg a hegyvidéki területeken nyáron kevésbé nagy a forróság, bár a csapadék itt is ritka. A telek viszont a tengerparti részhez viszonyítva jóval hidegebbek és nem ritka a havazás sem.

ORSZÁGINFO

Görögország, hivatalos nevén Görög Köztársaság, fővárosa Athén.
Hivatalos fizetőeszköze az euró, EUR. Árfolyam: 1 EUR=325 Ft.
Időeltolódás: + 1 óra.
Hívószám: + 30
Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel utazhatnak be az országba.

MIT CSOMAGOLJAK?

A nyári hónapokban a mediterrán éghajlatra jellemző meleg idő az uralkodó, ezért arra ügyeljünk, hogy a strandfelszerelés ne maradjon itthon… valamint szükség lesz túrabakancsra és fényképezőgépre is 🙂

Képgaléria

Értesítést és emlékeztetőt kérek e-mailben!

 

Időjárás

Kapcsolódó termékek

BiztosításJelentkezés

Jelentkezés és fizetési mód választása